Drama voor Afghaanse vluchtelingen

Man en kinderen in Afghanistan

Iedere dag ontvluchten duizenden Afghanen hun land, op zoek naar voedsel en een veilige plaats om hun gezin in leven te houden. Ze doen er alles aan om uit de handen van de taliban te blijven.

Nadat de extreem-islamitische taliban in augustus dit jaar de macht hadden overgenomen in het land, kwam er een exodus van mensen op gang die vreesden voor hun leven vanwege hun geloof, hun connectie met buitenlandse organisaties, de voormalige overheid of met internationale hulporganisaties. Allemaal verdacht in de ogen van de taliban. Het ineenstorten van de economie maakte een situatie die al wanhopig was, nog erger. Een miljoen jonge kinderen zijn zo ernstig ondervoed dat ze de komende maanden het risico lopen te overlijden, waarschuwt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Meer dan 700.000 Afghanen zijn binnen eigen land op de vlucht geslagen, vele tienduizenden hebben hun land verlaten. Degenen die worden gepakt, worden teruggestuurd. De VN-vluchtelingenorganisatie zegt dat deportaties vanuit Pakistan, Iran en Tadzjikistan toenemen.

“Iedere dag zijn er Afghanen die de rivier over zwemmen en zich verstoppen tussen het riet en in de velden”, vertelt een lokale bron die in het grensgebied van een van de buurlanden woont aan Open Doors. “Als de grenswachten hen in de kraag grijpen, worden ze naar Afghanistan teruggestuurd. We weten dat in onze hoofdstad Afghaanse vluchtelingen verblijven en ook in andere steden. We hebben geen idee hoe ze zo ver zijn gekomen. Maar ze zijn er en ze verstoppen zich, doodsbang dat de politie hen vindt en terug zal sturen.”

Gebedspunten

  • Bid voor een voorspoedige hulpoperatie.
  • Bid voor toegang tot de vluchtelingenkampen, in de praktijk is dat niet makkelijk. Voedsel importeren in deze landen kost tijd en geduld door de bureaucratische processen.
  • Bid dat onze vrachtwagens met fruit, vlees, rijst, kleding, luiers en ontsmettingsmiddelen de families die het nodig hebben zullen bereiken.
  • Bid voor mogelijkheden voor onze partnerorganisaties om mensen te helpen, met alfabetiseringstraining en projecten waardoor mensen in hun eigen levensonderhoud leren voorzien, zoals kleine winkeltjes.

Afghanistan staat op de tweede plaats van de Ranglijst Christenvervolging. 99 procent van de bevolking is moslim.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Luchtfoto Kabul 11 oktober 2023

Taliban zetten netwerk van duizenden bewakingscamera’s op

Het regime in Afghanistan installeert met Chinese steun een netwerk van 62.000 bewakingscamera’s in de hoofdstad Kabul. Peking heeft ook een nieuwe ambassadeur benoemd, als eerste land sinds de machtsovername van de taliban in augustus 2021. “China’s diplomatieke benoeming kan gezien worden als een ondubbelzinnig signaal van hechtere betrekkingen tussen beide landen”, zegt Open Doors-analist Thomas Muller. De Chinese hulp om binnen vier jaar een landelijk netwerk van bewakingscamera’s in […]

Lees meer
Meisje in Afghanistan 18 januari 2023

Afghanistan van 1 naar 9: het is er niet beter op geworden

Op de Ranglijst Christenvervolging 2023 is Afghanistan flink gedaald: van de eerste plaats naar plaats 9. Betekent dit dat de situatie flink verbeterd is in Afghanistan? Dat is zeker niet het geval voor bekeerlingen uit de islam. Een toelichting. Grotere groep christenen onderzocht, inclusief buitenlandse christenen Er is nauwelijks wat veranderd voor bekeerlingen vanuit de islam. Tijdens de laatste onderzoeksperiode is echter het aantal christenen in Afghanistan gegroeid, door de […]

Lees meer
Bedekte vrouwen in Afghanistan 14 december 2022

Afghaanse vluchtelingen leven met dreiging en deportatie

Meer dan een jaar na de val van Kabul en met de winter voor de deur worden duizenden Afghaanse vluchtelingen aan hun lot overgelaten in vluchtelingenkampen in buurlanden van Afghanistan. Jamal* kan uit angst geen hap door zijn keel krijgen. Toen hij vorige maand een deken bracht naar zijn zus die op een andere plek in het vluchtelingenkamp woont, werd hij tegengehouden door een groep mannen. Ze trokken hem een […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven