Burkina Faso – Na het bloedige geweld van vorige week tegen Burkinese kerken, voerden gewapende mannen zondag opnieuw een aanval uit op een kerk in Burkina Faso. Ten minste 24 mensen zijn gedood en zeker achttien raakten gewond.

Een ‘gewapende terroristische groep’ bestormde zondagmorgen het dorp Pansi, heeft de militaire gouverneur Salfo Kaboré van de provincie Yagha bevestigd. Ze scheidden de kerkgangers van de overige dorpsbewoners en schoten hen dood, aldus de gouverneur. De kerk werd in brand gestoken.

De voorganger probeerde tevergeefs te ontsnappen. Hij werd bij zijn vluchtpoging doodgeschoten, evenals 23 andere mensen. Bij de aanslag raakten achttien mensen gewond en is een onbekend aantal ontvoerd door de aanvallers. Zij roofden ook schapen en andere bezittingen in het dorp.

Het is niet de eerste keer dat christenen in dit deel van het West-Afrikaanse land worden aangevallen. Vorige week zijn in Sebba, niet ver van de grens met Niger, een voorganger, een diaken en vier jonge familieleden ontvoerd en vermoord.

Burkina Faso maakt sinds een jaar een opleving aan extremistisch geweld mee. Het land, dat lang gold als toonbeeld van vreedzaam religieus samenleven, steeg door islamitisch geweld tegen christenen hoog op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. Het land kwam in 2020 binnen op de 28e plaats en was daarmee de hoogste stijger.