Zeker 24 doden bij aanslag op kerk in Burkina Faso" />

Zeker 24 doden bij aanslag op kerk in Burkina Faso

Burkina Faso

Burkina Faso – Na het bloedige geweld van vorige week tegen Burkinese kerken, voerden gewapende mannen zondag opnieuw een aanval uit op een kerk in Burkina Faso. Ten minste 24 mensen zijn gedood en zeker achttien raakten gewond.

Een ‘gewapende terroristische groep’ bestormde zondagmorgen het dorp Pansi, heeft de militaire gouverneur Salfo Kaboré van de provincie Yagha bevestigd. Ze scheidden de kerkgangers van de overige dorpsbewoners en schoten hen dood, aldus de gouverneur. De kerk werd in brand gestoken.

De voorganger probeerde tevergeefs te ontsnappen. Hij werd bij zijn vluchtpoging doodgeschoten, evenals 23 andere mensen. Bij de aanslag raakten achttien mensen gewond en is een onbekend aantal ontvoerd door de aanvallers. Zij roofden ook schapen en andere bezittingen in het dorp.

Het is niet de eerste keer dat christenen in dit deel van het West-Afrikaanse land worden aangevallen. Vorige week zijn in Sebba, niet ver van de grens met Niger, een voorganger, een diaken en vier jonge familieleden ontvoerd en vermoord.

Burkina Faso maakt sinds een jaar een opleving aan extremistisch geweld mee. Het land, dat lang gold als toonbeeld van vreedzaam religieus samenleven, steeg door islamitisch geweld tegen christenen hoog op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. Het land kwam in 2020 binnen op de 28e plaats en was daarmee de hoogste stijger.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Bromfietsen op het Burkinese platteland 26 februari 2024

Tientallen doden bij aanslagen op kerk en moskee in Burkina Faso

Bij terroristische aanvallen op een kerk en een moskee in het noorden en oosten van Burkina Faso zijn zondag tientallen doden gevallen. Bij de ochtendmis in een katholieke kerk in Essakane, een dorp in het noordoosten, vielen zeker vijftien doden. Het bisdom Dori liet in een verklaring weten dat twaalf kerkgangers op slag dood waren, terwijl drie anderen in het ziekenhuis stierven. Een kerkfunctionaris gaf aan dat de schutters vermoedelijk […]

Lees meer
Christenen in Niger 9 oktober 2023

Jihadisten in Niger geselen christenen

Christenen in de grensregio tussen Niger en Burkina Faso hebben regelmatig te lijden onder geweld van jihadistische groeperingen. In Niger zijn sinds de zomer verschillende kerken gesloten en gelovigen op de vlucht geslagen. Vier gewapende jihadisten overvielen op 13 augustus een kerk in Panpangou tijdens een eredienst. Ze bedreigden de aanwezige kerkgangers met geweren, messen en een zweep. “Hebben jullie niet gehoord dat we christelijke diensten in dit gebied hebben […]

Lees meer
Coupleider Niger met geestelijk leiders 3 augustus 2023

Coupleider Niger spreekt met geestelijk leiders 

De nieuwe junta in Niger heeft ontmoetingen gehad met christelijke en islamitische leiders. Over de inhoud van het overleg is niets bekendgemaakt.   Een week na de coup in het West-Afrikaanse land sprak generaal Abdourahamane Tiani maandag met islamitische geestelijken en een dag later met christelijke kerkleiders. De delegaties werden aangevoerd door respectievelijk sjeik Djibril Hassan Karanta, de voorzitter van de Islamitische Associatie van Niger, en vicaris-generaal Antony.   Bijna alle inwoners […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven