Project Parel Sleepboot Michael

Drie hoogte­punten bij Open Doors

In de bijna zeventig jaar dat Open Doors bestaat, zijn miljoenen vervolgde christenen voorzien van steun. Open Doors-oprichter Anne van der Bijl was altijd op zoek naar ‘zijn broers’, gebaseerd op Genesis 37:16. Daarmee bedoelde hij zijn broers en zussen in Christus. Hij liet zich door niets of niemand tegenhouden om het evangelie te verkondigen en vervolgde christenen te helpen. Dat leverde bijzondere momenten op. Drie gedenkwaardige gebeurtenissen op een rij. 

1. Het boek God’s Smuggler komt uit

Onder zijn internationaal gebruikte naam Brother Andrew publiceert Anne van der Bijl in 1967 zijn autobiografie God’s Smuggler. Het boek vertelt de avonturen in de beginjaren van Open Doors. Het wordt een wereldwijde bestseller. God’s Smuggler wordt in 35 talen vertaald en meer dan 10 miljoen keer gedrukt.  

Gewoon over straat

In Nederland wordt het echter niet uitgebracht. Anne van der Bijl geeft aan dat hij geen ambitie heeft om er bekend door te worden. Hij wil rustig over straat kunnen lopen en zijn gezin beschermen. Het werk van Open Doors krijgt door het boek een enorme boost. Meerdere kantoren van Open Doors worden opgericht nadat mensen zijn geïnspireerd door God’s Smuggler. Pas na het overlijden van Anne van der Bijl in 2022 verschijnt de Nederlandse versie, Gods Smokkelaar.  

Cover Gods smokkelaar

Anne van der Bijl

Gods Smokkelaar

In ‘Gods smokkelaar’ lees je het bijzondere verhaal van Anne van der Bijl. Hij vertelt hoe hij opgroeide in een klein dorp, maar door Gods stem te volgen op de meest onverwachte plekken terechtkwam.

Boekcover De ethiek van het smokkelen

Anne van der Bijl

De ethiek van het smokkelen

Open Doors-oprichter Anne van der Bijl en zijn medewerkers smokkelden jarenlang talloze Bijbels naar onder meer Oost-Europa, Rusland en China. Anne wordt daarom ook wel Gods Smokkelaar genoemd. Maar… mogen christenen eigenlijk wel smokkelen? Staat er niet in de Bijbel dat ze de overheid moeten gehoorzamen?In de inleiding van De ethiek van het smokkelen maakt Anne meteen duidelijk waar hij staat: ‘Ik schrijf niet voor mensen die zeggen: je mag niet smokkelen, punt, de wet breken is zonde.

Boekcover Als je leven je lief is

Anne van der Bijl

Als je leven je lief is

Christenen hebben een vijand, en die vijand vecht niet volgens de regels. De vraag is: wat is er voor nodig om de meedogenloze strijd om de ziel van de mens te winnen?

2. Project Parel

Eén miljoen Bijbels in één nacht aan land brengen aan de Chinese kust. Kun je het je voorstellen? Het gebeurt in juni 1981 tijdens Project Parel. De kerk in China heeft om een miljoen ‘stuks brood’ gevraagd. De kerk groeit en de behoefte naar Gods Woord is enorm.

De christenen willen de Bijbels ook zo snel mogelijk ontvangen. Maar die belangrijke boeken het land in krijgen, is een grote uitdaging. In China is tenslotte alleen het Rode Boekje toegestaan, met daarin uitspraken van de communistische leider Mao Zedong. De Bijbel is er een verboden boek.  

Sleepboot Michael

Het idee ontstaat om de Bijbels per schip binnen te halen, maar dat kan niet in een reguliere haven. Niemand mag immers weten van het lossen van die kostbare lading. Open Doors koopt daarom een sleepboot, genaamd Michael.

Er wordt een speciale platbodem gemaakt die alle Bijbels kan dragen. De kapitein laat de platbodem zinken bij het strand van Swatow. De Bijbels zijn verpakt in plastic. Nadat de pakketten zijn gelost, drijven ze richting het strand en worden ze binnengehaald door een groep medewerkers die van deze bijzondere onderneming op de hoogte is.  

In Jezus’ naam

Op het strand staan fietsen, brommers, bussen en vrachtwagens klaar, door Open Doors gefinancierd. Het is er een komen en gaan van koeriers die de Bijbels verder het land in zullen brengen. De operatie is zo geheim, dat zelfs partners van medewerkers niet weten waar hun geliefde is.

Sommigen zijn maandenlang van huis om dit project te laten slagen. Het Amerikaanse tijdschrift Time Magazine noemt Project Parel de meest gedurfde onderneming die tot dan toe is gedaan op het gebied van zending. ‘Ik ben blij dat wij er deel van uit mochten maken’, zegt Anne van der Bijl over dit bijzondere project. ‘‘Wij deden het, maar we deden het in Jezus’ naam.’ 

Video

Project Parel

Project Parel is een van de gedenkwaardigste projecten van Open Doors. De naam van het project is geïnspireerd op Matteüs 13:45, waar staat: ‘Ook is het met het koninkrijk van de hemel als met een koopman die op zoek was naar mooie parels.’  

3. Project S.

Dit is een project dat Open Doors in de eerste decennia van het bestaan van de organisatie kenmerkt: Bijbels smokkelen per voertuig. Waar Anne van der Bijl dat ooit begint in een Volkswagen Kever, groeit zijn werk uit tot een bediening waarbij jaarlijks tientallen koeriers op pad gaan met smokkelwaar. In de periode tussen 1970 en 1990 worden onder de naam Project S. honderdduizenden Bijbels naar Oost-Europa gesmokkeld.  

Hoe ging dat smokkelen in zijn werk?

Vrachtwagens reden naar het Oostblok, waar landen als Hongarije, Roemenië, Bulgarije, het toenmalige Tsjecho-Slowakije en Polen onder vielen. Daar gingen ze naartoe om allerhande goederen af te leveren. Van glas voor gebruik in de tuinbouw tot kookgerei en kleding. Maar ergens in die trucks zaten in een dubbele bodem of wand ook duizenden Bijbels verstopt. Het was elke keer weer een riskante en spannende reis voor de chauffeurs van die vrachtwagens. Als ze gepakt zouden worden met deze verboden lading, waren ze overgeleverd aan de grillen van de politie in het land waar ze aangehouden werden. 

Hoe kwamen de Bijbels bij de gelovigen terecht?

Om de Bijbels bij de vervolgde christenen in het Oostblok te krijgen, reisden Open Doors-medewerkers met een busje achter de vrachtwagens aan. Op een geheime plek werden de Bijbels overgeladen in de kleinere voertuigen. De medewerkers spraken vervolgens in codetaal een afleverlocatie af om de Bijbels te bezorgen. Zo’n aflevering resulteerde meestal in een explosie van vreugde bij de christenen die de Bijbels ontvingen.

Grootste Bijbelsmokkelaar

Dacht je dat Anne van der Bijl, met zijn bijnaam Gods Smokkelaar, de meeste Bijbels smokkelde voor Open Doors? Dan heb je het mis. Eén van de vrachtwagenchauffeurs die bij 90 procent van deze smokkeloperaties betrokken was in de twintig jaar dat dit project werd uitgevoerd, is Cor Beukema. Hij hielp ook als enige Nederlander mee bij de uitvoering van Project Parel en wordt daarom de grootste Bijbelsmokkelaar van Open Doors genoemd.  

Kever met koplampen in het bos

Zo begon het werk van Open Doors

Open Doors bestaat bijna 70 jaar. Ontdekken hoe het werk voor de vervolgde kerk in 1955 begon? In onderstaande tijdlijn vind je alle wetenswaardigheden over het ontstaan van Open Doors en hoe de bediening van één man uitgroeide tot een internationale organisatie die werkt in meer dan zestig landen waar christenen worden vervolgd om hun geloof.  Tijdlijn

Lees over de geschiedenis
Cor Beukema

Wie was de grootste Bijbelsmokkelaar?

Denk je dat Anne van der Bijl, met zijn bijnaam Gods smokkelaar, de meeste Bijbels smokkelde voor Open Doors? Er is toch echt iemand anders die nog meer Bijbels naar vervolgde christenen bracht, in zijn vrachtwagen. Cor Beukema smokkelde honderdduizenden Bijbels naar Oost-Europa en daarmee is hij de grootste Bijbelsmokkelaar van Open Doors. In een interview blikt hij terug op zijn bijzondere missies.   “Ik heb het zelf nooit bijgehouden, ik […]

Lees het verhaal
Open Doors Bezoekerscentrum

Kom langs in het bezoekerscentrum!

Welkom in het Open Doors Bezoekers­centrum! Geïnspireerd worden door de vervolgde kerk? Beleven waar en hoe het werk van Open Doors ooit begon? Kom naar het Open Doors Bezoekerscentrum in Ermelo! Loop rond in het kantoor van ‘Gods smokkelaar’ Anne van der Bijl, de grondlegger van Open Doors. Sluit jezelf voor een paar minuten op in een gevangeniscel om van een medegelovige te horen hoe het is om vast te […]

Boek je ticket(s)
Scroll naar boven