God’s Smuggler

In 1967 publiceert Anne van der Bijl het boek God’s Smuggler onder de naam Brother Andrew. Het boek vertelt zijn avonturen in de beginjaren van Open Doors. Het boek blijkt een wereldwijde bestseller. Het is in 35 talen vertaald en meer dan 10 miljoen keer gedrukt. In Nederland is het echter niet verschenen omdat Anne aangaf dat hij geen ambitie had om er bekend door te worden. Hij wilde rustig over straat kunnen lopen. Het werk van Open Doors kreeg een enorme boost door het boek. Meerdere kantoren van Open Doors zijn ontstaan na het lezen ervan.

Project Parel

In juni 1981 vond Project Parel plaats. Een miljoen Bijbels werden in het geheim China binnengesmokkeld. De kerk in China had om een miljoen ‘stuks brood’ gevraagd. De kerk groeide en de behoefte naar Gods Woord was enorm. Ze wilden de Bijbels ook zo snel mogelijk ontvangen. De Bijbels het land in krijgen was een grote uitdaging.

Het idee ontstond om de Bijbels per schip binnen te halen, maar dat kon niet in een haven omdat alles in het geheim moest. Open Doors kocht een sleepboot. Een speciale platbodem die alle Bijbels moest dragen werd voor dit project gemaakt. De platbodem liet men zinken bij het strand van Swatow. De in plastic verpakte Bijbels gingen drijven en werden naar het strand gesleurd. Na de aflevering vertrokken de medewerkers dankbaar en opgelucht met de sleepboot en platbodem naar huis. Maandenlang waren de medewerkers onderweg, en vanwege geheimhouding mochten ze zelfs niet met hun vrouwen praten over de reisbestemming.

Project S

Met Project S. heeft Open Doors tussen 1970 en 1990 honderdduizenden Bijbels naar Oost-Europa gebracht. Een aantal vrachtwagens reden naar het Oostblok om goederen af te leveren. Ergens in die wagens zaten ook duizenden Bijbels verstopt. Elke keer weer een riskante en spannende reis voor de chauffeurs. Om de Bijbels te kunnen afleveren reisden Open Doors medewerkers met een busje achter de vrachtwagens aan om op een geheime plek de Bijbels over te nemen. De medewerkers en uiteindelijke ontvangers spraken vervolgens een afleverlocatie af. Zo’n aflevering resulteerde meestal in een explosie van vreugde bij de christenen die de Bijbels ontvingen.

Eén van de vrachtwagenchauffeurs zorgde voor 90% van de afleveringen. Omdat hij ook bij Project Parel actief was, is hij de grootste Bijbelsmokkelaar bij Open Doors.

Dit zijn slechts drie projecten uit de rijke geschiedenis van Open Doors. Lees meer in een tijdlijn van de geschiedenis van Open Doors.