De Unie der Comoren is terug in de Ranglijst Christenvervolging. Niet alleen omdat de druk vanuit de regering en lokale gemeenschappen is toegenomen, maar ook vanwege de stijging van het aantal geweldsincidenten. De regering heeft openlijk verklaard dat vrijheid van godsdienst uitsluitend geldt voor buitenlanders die in het land wonen, niet voor inwoners. De Unie der Comoren stond in de jaren ’90 lange tijd in de top tien van de ranglijst en later in de top twintig. Ondanks de recente toename van het verzet is de situatie voor christenen in het land beter dan ongeveer twintig jaar geleden.

De situatie voor christenen

Jezus volgen in de Unie der Comoren is riskant en kan leiden tot vervolging. Christenen kunnen bijna niet anders dan hun geloof geheimhouden. Aanhangers van elke andere religie dan de islam, dus ook het christendom, mogen niet evangeliseren. Doen ze dat wel, dan riskeren ze een boete of een jaar gevangenisstraf. In sommige delen van het land worden gelovigen met geweld bedreigd door extremistische groeperingen.

Ontmoet Titus*

“Nauwelijks drie dagen nadat ik had besloten om Jezus te volgen, is mijn huis in brand gestoken. Ik kon alleen mijn laptop redden. Verder had ik slechts de kleren die ik droeg. Eerst voelde dit als een test voor mijn geloof in Jezus, maar uiteindelijk werd mijn geloof er alleen maar sterker door.”

Titus

Voorbeelden van vervolging

  • Christenen met een islamitische achtergrond lopen de grootste kans op vervolging.
  • Soms worden ongetrouwde vrouwen gedwongen te trouwen met een moslim. Bij weigering kunnen ze worden verbannen uit de gemeenschap.
  • Getuigen van het christelijk geloof is illegaal in de Unie der Comoren.

Wat doet Open Doors?

In samenwerking met lokale partners ondersteunt Open Doors de vervolgde kerk in de Unie der Comoren onder andere met:

  • het opzetten van sociaaleconomische projecten
  • het geven van discipelschapstrainingen
  • het opzetten van sociaaleconomische projecten
  • het geven van discipelschapstrainingen

* Schuilnaam