Christen in Qatar

Qatar is een absolute monarchie geregeerd door de familie al-Thani. Het land was ooit arm, maar olie- en gaswinning heeft Qatar veranderd in een welvarende natie. Deze rijkdom heeft ervoor gezorgd dat Qatar op de achtergrond een actieve rol speelde in de Arabische Lente, door de islamitische militante groepen te steunen.

Ook bieden ze onderdak aan het medianetwerk Al Jazeera, een spreekbuis voor radicaal islamitisch gedachtegoed. Deze elementen heeft geleid tot spanning met buurlanden, net name Saoedi-Arabië.  

Het welvarende Qatar biedt inwoners veel financiële voordelen, maar de regering verwacht in ruil daarvoor gehoorzaamheid en staat geen politieke oppositie toe. De overheid doet dan ook haar best om alle mogelijke bedreigingen de kop in te drukken.  

Waarom worden christenen in Qatar vervolgd?   

Qatar is een islamtisch land en de sharia wetgeving is leidend. De regering doet er alles aan om het land islamitisch te houden. Christenen zijn relatie vrij om hun geloof te belijden, maar bekeerlingen vanuit de islam worden behandeld als tweederangsburgers. Ze worden uitgespuugd door de samenleving en van de overheid hoeven ze geen steun te verwachten. 

Naast de druk van de overheid speelt vijandigheid tussen stammen ook nog een grote rol in de Qatarese samenleving. Religie is namelijk sterk verbonden met familie-identiteit. De islam verlaten wordt geïnterpreteerd als het verraden van je familie. Over het algemeen zetten families sterke sociale druk op bekeerlingen. 

Qatar biedt onderdak aan een groot aantal expats. Expatchristenen vormen de grootste groep gelovigen in Qatar. Dit zijn veelal arbeidsmigranten uit Azië en Afrika. Ze zijn niet vrij om openlijk hun geloof te belijden, en een moslim vertellen over Jezus Christus kan leiden tot vervolging en deportatie. Expatkerken worden nauwlettend in de gaten gehouden en slechts een select aantal kerken mag gebouwen vestigen. Ze zijn beperkt tot een speciaal aangewezen compound waar de ruimte vaak onvoldoende is. Veel migrerende werknemers leven en werken in armoedige omstandigheden, terwijl hun christelijk geloof hun kwetsbaarheid vergroot.   

Hoe is het leven voor christenen in Qatar?  

Bijna alle Qatarese christenen bekeerden zich in het buitenland en de meesten van hen keren uit angst niet terug naar hun land. Bekeerlingen van de islam tot het christendom worden heviger vervolgd, met discriminatie, intimidatie en politietoezicht. Bekering van de islam wordt niet officieel erkend en zal waarschijnlijk leiden tot verlies van status en juridische problemen op het gebied van eigendom en huishoudelijke aangelegenheden. De meeste bekeerlingen leven vaak binnen hun eigen nationale of etnische gemeenschap. Ze ervaren doorgaans dezelfde druk als in hun thuisland. Ze worden geconfronteerd met intense druk en pesterijen van hun eigen familie. 

Het gedachtegoed van de conservatieve islam maakt vooral vrouwen kwetsbaar. Als hun bekering ontdekt wordt, riskeren ze verbanning of huisarrest. Ze kunnen ook hardhandig worden geslagen, uit huis worden gezet of het slachtoffer worden van zogenaamde “eerwraak”. Bekeerlingen uit Qatar mogen wettelijk niet trouwen met een niet-moslim en worden als corrigerende maatregel gedwongen te trouwen met een moslim. Dienstmeisjes die in Qatar werken, waaronder veel christenen, worden vaak geconfronteerd met seksuele intimidatie of een slaafse behandeling. 

Het is voor christelijke gemeenschappen in Qatar moeilijk om samen te komen en elkaar aan te moedigen. Monitoring en toezicht zijn alomtegenwoordig. Bekeerlingen hebben op alle mogelijke manieren te maken met beperkingen en vervolging, zowel door de overheid als door de samenleving en hun eigen families. 

Wat doet Open Doors op het Arabisch Schiereiland?  

In samenwerking met lokale partners ondersteunt Open Doors de vervolgde kerk op het Arabisch Schiereiland door het verspreiden van christelijke lectuur, het geven van trainingen en door de wereldwijde kerk op te roepen tot gebed.  

Kaart van Qatar

Mate van vervolging

Zeer hoog
Geweld 9%
Persoonlijk leven 85%
Familieverband 84%
Gemeenschapsleven 63%
Publieke ruimte 79%
Kerkelijk leven 86%

Soorten vervolging

  • islamitische onderdrukking  
  • tribale vijandigheid  
  • dictatoriale paranoia 

Over Qatar

Regio
Midden-Oosten/Noord-Afrika 

Hoofdreligie
Islam

Christelijke bevolking
409.000 (13,7%)

Leider
Emir Tamim bin Hamad al-Thani 

Virtueel op reis

Hoe is het leven voor christenen in Qatar? Plof neer op de bank en snuif cultuur met de virtuele reis naar Qatar. 

Bid voor Qatar

Bidden is het krachtigste wat je kunt doen om vervolgde christenen in Qatar te steunen. 

Lieve Vader, dank U voor de christenen op het Arabisch Schiereiland, die door hun stille getuigenis meer mensen tot Christus brengen. Bemoedig alle geheime gelovigen in dit islamitische land, in het bijzonder de vrouwen die zo kwetsbaar zijn. Laat hen weten dat U dicht bij hen bent. Mogen ze veilige plaatsen vinden om elkaar te ontmeoten, zonder angst om ontdekt te worden. Voor U is niks onmogelijk. Verzacht de harten in de familie al-Thani en stuur hen dromen en visioenen zodat ze weten dat U de koning over alles bent. In Jezus’ naam, amen. 

Nieuws uit Qatar

15 november 2022

Tackle vervolging tijdens het WK voetbal 

Terwijl wereldwijd de voetbalfans zich klaarmaken voor het wereldkampioenschap voetbal in Qatar, ziet Open Doors de kans om steun te vragen voor vervolgde broers en zussen in zeven van de deelnemende landen.   “We begrijpen dat veel mensen ervoor kiezen om niet naar het WK voetbal te kijken, om verscheidende redenen. Wij geloven als organisatie dat dit evenement wel een waardevolle kans biedt om aandacht te vragen voor de vervolgde kerk”, …

Tackle vervolging tijdens het WK voetbal  Lees verder »

Lees meer
15 januari 2020

Deze landen verschuiven op de Ranglijst Christenvervolging

De top-10 van de Ranglijst Christenvervolging laat weinig veranderingen zien ten opzichte van voorgaande jaren. Noord-Korea blijft nipt op nummer 1 staan en heeft die plek al sinds 2002. Tussen de nummers 11 tot en met 50 vinden enkele opvallende verschuivingen plaats. Een aantal stijgers en dalers op de lijst lichten we uit. Stijgers Sri LankaDit Aziatische land steeg maar liefst zestien plaatsen en staat dit jaar op de 30ste …

Deze landen verschuiven op de Ranglijst Christenvervolging Lees verder »

Lees meer
15 januari 2020

Christenen in Afrika steeds vaker vogelvrij

Christenen in Afrika krijgen steeds vaker te maken met zware tot extreme geloofsvervolging. Dat meldt Open Doors, een organisatie die wereldwijd vervolgde christenen steunt, op basis van de nieuwe Ranglijst Christenvervolging die vandaag verschijnt. Burkina Faso is de meest opvallende en hoogste nieuwe binnenkomer op 28. In Nigeria werd het hoogste aantal christenen gedood. Eén op de vijf christenen in Afrika heeft te maken met zware, zeer zware of extreme …

Christenen in Afrika steeds vaker vogelvrij Lees verder »

Lees meer

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Scroll naar boven