Christen in Unie Der Comoren

De regering van de Unie der Comoren spreekt openlijk uit dat er geen vrijheid van godsdienst is voor de bevolking van de eilandengroep. Alleen buitenlanders die op een van de eilanden van de Unie der Comoren zijn neergestreken, zoals Malagassiërs uit het naastgelegen eiland Madagaskar, mogen hun christelijk geloof belijden. Helemaal vrij om dat te doen, zijn ze echter niet. 

Waarom worden christenen in de Unie der Comoren vervolgd?

Onderdrukking vanuit de islam was er al tientallen jaren, maar is verergerd sinds in de grondwet werd vastgelegd dat de soennitische islam de staatsgodsdienst is. De verslechtering van de situatie van christenen op de eilandengroep komt ook doordat meer inwoners van de Unie der Comoren radicaliseren. Dat is het best te zien op de eilanden Anjouan en Moheli, waar islamitische leiders in moskeeën en koranscholen antichristelijk gedachtegoed verspreiden. 

Alleen buitenlanders die op een van de eilanden wonen, mogen hun christelijke geloof belijden. Maar het is verboden om moslimbekeerlingen toe te laten in hun gemeenschap. De activiteiten die deze christenen organiseren, mogen zich bovendien enkel binnen hun eigen kerkmuren afspelen.  

Ook christelijke hulporganisaties staan onder streng toezicht. De overheid heeft ze verboden religieuze literatuur, kleding en symbolen te verspreiden. 

Hoe is het leven voor christenen in de Unie der Comoren?

De Here Jezus volgen in de Unie der Comoren is riskant en kan leiden tot vervolging. Christenen kunnen bijna niet anders dan hun geloof geheimhouden. Aanhangers van elke andere religie dan de islam, dus ook het christendom, mogen niet evangeliseren. Doen ze dat wel, dan riskeren ze een boete of een jaar gevangenisstraf. In sommige delen van het land worden gelovigen met geweld bedreigd door extremistische groeperingen. Soms worden ongetrouwde vrouwen gedwongen te trouwen met een moslim. Bij weigering kunnen ze worden verbannen uit de gemeenschap. 

Ontmoet Titus

“Nauwelijks drie dagen nadat ik had besloten om Jezus te volgen, is mijn huis in brand gestoken. Ik kon alleen mijn laptop redden. Verder had ik slechts de kleren die ik droeg. Eerst voelde dit als een test voor mijn geloof in Jezus, maar uiteindelijk werd mijn geloof er alleen maar sterker door.” 

Titus

Wat doet Open Doors?

In samenwerking met lokale partners ondersteunt Open Doors de vervolgde kerk op de Oost-Afrikaanse eilanden onder andere met: 

  • het opzetten van sociaal-economische projecten
  • het geven van discipelschapstrainingen
Kaart van Unie der Comoren

Mate van vervolging

Zeer hoog
Geweld 93%
Persoonlijk leven 70%
Familieverband 58%
Gemeenschapsleven 79%
Publieke ruimte 69%
Kerkelijk leven 83%

Soorten vervolging

  • islamitische onderdrukking
  • overheidswantrouwen 

Over Unie der Comoren

Regio
Afrika

Hoofdreligie
Islam 

Christelijke bevolking
4.700 (0,5%)

Leider
President Azali Assoumani

Voor kinderen

De vervolgde kerk dicht bij brengen voor kinderen? In het speciale Geheime Vrienden-pakket reizen kinderen langs alle landen op de Ranglijst Christenvervolging. Ze leren het belangrijkste wat ze kunnen doen voor vervolgde christenen: bidden.

Bid voor christenen in de Unie der Comoren

Bid je mee voor vervolgde christenen in dit Afrikaanse land?

  • Bid voor christenen die vanuit de islam tot Jezus Christus zijn gekomen. Vraag God om hen te beschermen. 
  • Vraag God om geheime christenen te laten beseffen dat ze deel uitmaken van een wereldwijde familie. Vraag Hem om hen te helpen dit jaar in ieder geval één andere christen te ontmoeten. 
  • Bid dat de regering van de Unie der Comoren de regels zal versoepelen en alle gelovigen, van welke religie dan ook, goed zal behandelen. 

Nieuws uit de Unie der Comoren

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Urgent

Gebed

Bid mee voor christenen
in India

Scroll naar boven