Het geweld tegen christenen nam in 2018 toe. Priesters en voorgangers die zich openlijk uitspreken tegen drugs en geweld lopen gevaar. Daarnaast hadden ook Mexicaanse gelovigen met een inheemse achtergrond het zwaar. Doordat zij breken met tradities, worden ze gediscrimineerd.

  • Regio: Latijns-Amerika
  • Hoofdreligie: christendom
  • Inwoners: 130.759.000
  • Christelijke bevolking: 125347000
  • Aanjagers van vervolging: georganiseerde corruptie en misdaad, etnische vijandigheid en seculiere intolerantie
  • Meest merkbaar in: gemeenschapsleven, publieke ruimte en kerkelijk leven
De situatie voor christenen

Mexico kent verschillende vormen van vervolging. Christenen in verschillende regio’s en met verschillende achtergronden staan onder druk omdat ze in de Here Jezus geloven. In regio’s waar veel drugs wordt verhandeld, worden christenen bedreigd en afgeperst. Christenen die hier tegen in verzet komen en een verandering willen voor de samenleving kunnen rekenen op problemen zoals ontvoering en bedreiging. Gewapende groeperingen en drugsbendes zien de aanwezigheid van christenen als een bedreiging voor hun eigen werk.

Daarnaast neemt ook de seculiere intolerantie toe. Dit betekent dat christenen die zich in het publieke debat openlijk uitlaten tegen abortus en euthanasie, worden beschuldigd van intolerantie.

Ruim 20 procent van de Mexicaanse bevolking behoort tot een inheemse stam. Ook inheemse stammen die rooms-katholieke en inheemse tradities vermengen, hebben een gespannen verhouding met protestantse christenen. Sommigen zijn vanwege hun geloof gevangengezet, mishandeld of vermoord. In sommige gebieden geldt dat wanneer iemand christen wordt, hij of zij weg moet uit de stam en het dorp.

Voorbeelden van vervolging
  • Drie rooms-katholieke priesters zijn in april 2018 vermoord.
  • In diezelfde maand besloot een aantal kerkleiders om hun kerkdiensten op andere tijden te houden. Ze waren bang voor geweld vanuit gewapende bendes. Christenen mogen ook geen kostbare spullen meenemen naar de kerk.
  • Marcelino, een inheemse gelovige, werd door de inheemse autoriteiten veroordeeld tot gevangenisstraf voor onbepaalde tijd.
Wat doet Open Doors in Mexico?

Open Doors ondersteunt vervolgde gelovigen. We geven hulp aan christenen die gevangenzitten of geen werk meer hebben door hun geloof. Open Doors verleent bijstand, vraagt aandacht en gebed voor hun situatie en doet onderzoek. Ook verspreiden we Bijbels en christelijke boeken.

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten