De Omaanse overheid tolereert de aanwezigheid van christenen en staat bekering tot het christendom toe. De samenleving daarentegen staat erg vijandig tegenover christenen. Bekeerlingen met een moslimachtergrond worden vaak door hun familie onder druk gezet om het christelijke geloof op te geven.

  • Regio: Midden-Oosten
  • Hoofdreligie: islam
  • Inwoners: 5.002.000
  • Christelijke bevolking: 180.000
  • Aanjagers van vervolging: islamitische onderdrukking, etnische vijandigheid en dictatoriale paranoia
  • Meest merkbaar in: persoonlijke levenssfeer, kerkelijk leven en familieverband
De situatie voor christenen
Op elke activiteit die verband houdt met het christelijk geloof, kijkt de overheid nauwlettend toe. Die controle is de afgelopen periode intensiever geworden. Om een kerk te bouwen, is goedkeuring van de overheid nodig. Evangelisatie is bij wet verboden, hoewel Omaanse burgers wel een kerkdienst mogen bezoeken. Hiermee houdt de Omaanse overheid enerzijds de schijn op voor omliggende landen en respecteert ze anderzijds de meer democratische waarden. Voor het drukken van christelijke boeken is toestemming van de overheid nodig.

Christenen met een moslimachtergrond hebben het zwaar. De eer van de stam en van de familie wordt aangetast door hun bekering. Ze krijgen hierdoor te maken met discriminatie. Hun familie probeert hen terug te laten keren tot de islam. Wanneer ze christen blijven, is de kans aanwezig dat ze de voogdij over hun kinderen verliezen. Soms verliezen christenen hun huis of hun baan. Ook worden ze gedwongen om huwelijken en begrafenissen volgens islamitische tradities te blijven uitvoeren. Het afgelopen jaar heeft Open Doors meer meldingen van vervolging ontvangen.

Voorbeeld van vervolging
  • De Omaanse politie arresteerde in 2018 tientallen christenen en nam hen mee voor ondervraging vanwege publieke evangelisatieactiviteiten. Dit is verboden in het land.
Wat doet Open Doors?
Om veiligheidsredenen is het niet mogelijk om informatie te geven over onze eventuele activiteiten in Oman. Wel roept Open Doors wereldwijd christenen op om te bidden voor geloofsgenoten in deze regio.

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten