Actie voor slachtoffers religieus geweld meer nodig dan ooit " />

Actie voor slachtoffers religieus geweld meer nodig dan ooit 

Ranglijst Christenvervolging 2022

De internationale VN-dag ter herdenking van slachtoffers van geweld vanwege religie of geloofsovertuiging (22 augustus), is urgenter dan ooit, signaleert Open Doors. Ondanks dat deze dag in 2019 in het leven werd geroepen om “als een springplank voor acties om dit geweld tegen te gaan”, is het aantal christenen dat lijdt onder onderdrukking en vervolging alleen maar toegenomen.  

Uit de Ranglijst Christenvervolging van 2019 bleek dat er ruim 245 miljoen christenen worden vervolgd om hun geloof. In 2022 is dit aantal gestegen naar 360 miljoen. Open Doors-directeur Maarten Dees: “Het aantal christenen dat onder ‘zware, zeer zware of extreme vervolging’ lijdt, is afgelopen jaar opnieuw toegenomen. En dat is na de lancering van onze ranglijst in januari niet afgenomen. Ook vandaag krijgen we weer berichten binnen uit Nigeria, Iran en Colombia.”  

Slachtoffers 

De herdenkingsdag is in het leven geroepen om stil te staan bij het toenemende geweld tegen mensen vanwege hun geloofsovertuiging. Overheden doen veel te weinig om slachtoffers te beschermen en wakkeren het geweld zelfs aan. De trends die Open Doors opmerkt in haar onderzoek is dat extremistisch gedachtegoed de regel wordt en andere bevolkingsgroepen buitensluit. Dees: “Steeds meer regio’s in Nigeria voeren de sharia (islamitische wetgeving, red.) in. In India stellen deelstaten anti-bekeringswetten op. Het discrimineert, zet bevolkingsgroepen apart en creëert tweederangsburgers. Zulke wetgeving is in strijd met het fundamentele recht van elke man, vrouw en kind zijn of haar religie of geloofsovertuiging vrij te mogen beleven. Daarnaast voelen mensen zich meer en meer aangemoedigd het recht in eigen handen te nemen als andersgelovigen afwijken van wat door de regerende meerderheid wordt opgelegd.” 

Jonge generatie 

Zij zijn niet alleen de dupe van geweld. Mensen raken ontheemd en gaan op de vlucht. Je ziet dat religieuze minderheden op termijn verdwijnen. Waren er voor de tijd van Saddam Hoessein nog ruim een miljoen christenen in Irak, vandaag de dag zijn er nog maar een kleine 170.000.  

Naar aanleiding van de international jongerendag (International Youth Day) van 12 augustus merkte Open Doors op dat geloofsvervolging steeds meer druk legt op de volgende generatie. Met als groot gevaar dat het gevoel van saamhorigheid en verbondenheid van kinderen en jongeren met de kerk, christelijke gemeenschappen en gezinnen, kan verzwakken of zelfs afbreken. Volgende maand maakt zij een rapport hierover openbaar.  

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Mensen op boot in Colombia 9 augustus 2023

Kerkleiders in Colombia ernstig gewond bij aanslag

Twee kerkleiders in Colombia zijn ernstig gewond geraakt bij een schietpartij. De pastors waren het doelwit van een criminele groepering. De twee katholieke voorgangers werden afgelopen maand onder vuur genomen, nadat ze een mis hadden opgedragen in het dorp Esmeralda. Het dorp ligt in het departement Cauca, een streek die als een van de meest gewelddadige in Colombia wordt beschouwd. Misdaadbendes hebben het voorzien op priesters, predikanten en etnische leiders […]

Lees meer
Kerk Bogota 26 april 2023

Colombia wil af van straf op verstoring kerkdiensten

Christenen in Colombia zijn niet gerust over een plan van de regering om de druk op het gevangeniswezen te verlichten. Zo wil de Colombiaanse overheid onder meer het verstoren van kerkdiensten niet langer strafbaar stellen. Ook andere overtredingen die de vrijheid van godsdienst schenden, zouden uit het Wetboek van Strafrecht geschrapt kunnen worden, zo staat in het wetsvoorstel. Er zouden weinig van dit soort overtredingen voorkomen, menen de opstellers. Met […]

Lees meer
Maarten Dees en Stephanie van der Horst 1 februari 2023

Family7 doneert ton aan kindercentrum

De decemberactie van Family7 voor een kindercentrum in Colombia heeft 102.647 euro opgebracht. Het bedrag is deze week symbolisch overhandigd aan Maarten Dees, directeur van Open Doors Nederland. Het centrum biedt een veilige schuilplaats aan kinderen van voorgangers die om hun geloof worden vervolgd en bedreigd. Open Doors steunt dit kindercentrum. Met de actie kan het kindercentrum de opvang en huisvesting uitbreiden.Family7-directeur Stephanie van der Horst, die de kinderen zelf […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven