In de Indonesische provincie Papua zijn binnen een paar dagen vier leden van een christelijke gemeenschap vermoord. De daden zouden zijn gepleegd door soldaten van het Indonesische leger (TNI) in hun strijd tegen gewapende rebellengroeperingen. 

Atanius Murib (18) en Manus Murib (18), twee studenten van de Ilaga High School, werden op 20 november 2020 in de jungle neergeschoten. Atanius stierf ter plaatse, terwijl Manus het overleefde omdat hij zich als dood hield. Manus zocht vervolgens hulp bij de dorpelingen van Jakimaki.  

Een paar dagen later werden op dezelfde locatie nog drie lichamen gevonden. Akis Alom (34), Wenius Wenda (13) en Gopenus Tabuni (19) verlieten hun huis op dezelfde dag dat Atanius en Manus werden aangevallen. Ze wilden Kerst thuis vieren en waren op weg naar hun dorp. Hun lichamen hadden schotwonden in de nek en borst. 

Verklaring families 

De families van de doden doen een beroep op de politiechef en militaire commandanten van Papua en de vertegenwoordiging van de Indonesische Nationale Mensenrechtencommissie in de provinciehoofdstad Jayapura. In een verklaring benadrukken zij dat de slachtoffers niet betrokken waren bij activiteiten van criminele groepen. Het Indonesische leger schoot willekeurig op hen zonder naar hun identiteit te vragen, aldus de families. 

Volgens dominee Daniel Ronda, voorzitter van de Alliantie van Kerken in Indonesia (GKII), behoorden de vijf slachtoffers van de aanslagen tot de GKII-gemeente van Ilaga Papua. De Papua-gemeenschap heeft al veel verliezen geleden tijdens operaties van het Indonesische leger. 

Dominee gemarteld 

Zo werd dominee en Bijbelvertaler Yeremia op 19 september zwaargewond aangetroffen in zijn huis en hij stierf kort daarna. De Nationale Mensenrechtencommissie publiceerde begin november een rapport waarin stond dat een TNI-soldaat eerst de predikant martelde en hem vervolgens ernstig verwondde met geweerschoten van dichtbij. De militair wilde informatie over een vermist wapen of de verblijfplaats van strijders van een rebellengroep. 

In Papua, het westelijke deel van het eiland Nieuw-Guinea, zijn rebellengroeperingen al decennia actief. Zij strijden voor onafhankelijkheid van Indonesië. Christenen zitten klem tussen de strijdende partijen. 

Indonesië staat op plaats 49 van de Ranglijst Christenvervolging met landen waar christenen het meest worden vervolgd vanwege hun geloof.