Indonesische christenen klagen over willekeur leger

In de Indonesische provincie Papua zijn binnen een paar dagen vier leden van een christelijke gemeenschap vermoord. De daden zouden zijn gepleegd door soldaten van het Indonesische leger (TNI) in hun strijd tegen gewapende rebellengroeperingen. 

Atanius Murib (18) en Manus Murib (18), twee studenten van de Ilaga High School, werden op 20 november 2020 in de jungle neergeschoten. Atanius stierf ter plaatse, terwijl Manus het overleefde omdat hij zich als dood hield. Manus zocht vervolgens hulp bij de dorpelingen van Jakimaki.  

Een paar dagen later werden op dezelfde locatie nog drie lichamen gevonden. Akis Alom (34), Wenius Wenda (13) en Gopenus Tabuni (19) verlieten hun huis op dezelfde dag dat Atanius en Manus werden aangevallen. Ze wilden Kerst thuis vieren en waren op weg naar hun dorp. Hun lichamen hadden schotwonden in de nek en borst. 

Verklaring families 

De families van de doden doen een beroep op de politiechef en militaire commandanten van Papua en de vertegenwoordiging van de Indonesische Nationale Mensenrechtencommissie in de provinciehoofdstad Jayapura. In een verklaring benadrukken zij dat de slachtoffers niet betrokken waren bij activiteiten van criminele groepen. Het Indonesische leger schoot willekeurig op hen zonder naar hun identiteit te vragen, aldus de families. 

Volgens dominee Daniel Ronda, voorzitter van de Alliantie van Kerken in Indonesia (GKII), behoorden de vijf slachtoffers van de aanslagen tot de GKII-gemeente van Ilaga Papua. De Papua-gemeenschap heeft al veel verliezen geleden tijdens operaties van het Indonesische leger. 

Dominee gemarteld 

Zo werd dominee en Bijbelvertaler Yeremia op 19 september zwaargewond aangetroffen in zijn huis en hij stierf kort daarna. De Nationale Mensenrechtencommissie publiceerde begin november een rapport waarin stond dat een TNI-soldaat eerst de predikant martelde en hem vervolgens ernstig verwondde met geweerschoten van dichtbij. De militair wilde informatie over een vermist wapen of de verblijfplaats van strijders van een rebellengroep. 

In Papua, het westelijke deel van het eiland Nieuw-Guinea, zijn rebellengroeperingen al decennia actief. Zij strijden voor onafhankelijkheid van Indonesië. Christenen zitten klem tussen de strijdende partijen. 

Indonesië staat op plaats 49 van de Ranglijst Christenvervolging met landen waar christenen het meest worden vervolgd vanwege hun geloof. 

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Kerkgebouw in Indonesië 1 februari 2022

Conflict over land leidt tot aanval op christelijk dorp Molukken

Een conflict van twee inwoners uit verschillende dorpen op het Molukse eiland Haruku in Indonesië escaleerde tot botsingen tussen groepen dorpelingen. Inwoners uit het overwegend christelijke dorp Kariuw werden op 25 januari aangevallen door een groep inwoners vanuit Ori, een overwegend islamitisch dorp. De inwoners uit Kariuw sloegen op de vlucht en verborgen zich in bosachtig gebied. Enkele tientallen huizen en twee kerken gingen in vlammen op. Vier inwoners uit […]

Lees meer
12 mei 2021

Vier christenen onthoofd in Indonesië

Vier Indonesische mannen uit het Indonesische eiland Sulawesi zijn dinsdagochtend op brute wijze onthoofd door islamitische extremisten. De onthoofding vond plaats in het dorp Kalimago, in Centraal-Sulawesi. In dezelfde provincie, in de plaats Sigi, werden in november vorig jaar ook al vier christenen vermoord. De aanvallen werden uitgevoerd  door leden van de terroristische beweging East Indonesia Mujahedin. “Dit is een absolute schok voor gelovigen in Centraal-Sulawesi. De bewoners in het […]

Lees meer
29 maart 2021

Echtpaar pleegde aanval op de kerk in Indonesië

De terreuraanslag afgelopen zondag op een kerk in Makassar (Indonesië) is uitgevoerd door een echtpaar. De man en vrouw kwamen bij de aanslag om het leven.  “Bid dat gelovigen niet geïntimideerd zullen worden door de bomaanslag van Palmzondag op de kerk in Makassar”, zegt Open Doors partner Novi Darmawan in Indonesië. Haar uitspraak komt een dag, nadat het land opnieuw is opgeschrikt door een terroristische aanslag. Eind november kwamen ook […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven