Rechtbank in Pakistan spreekt veertig christenen vrij" />

Rechtbank in Pakistan spreekt veertig christenen vrij

Pakistan

Pakistan – Een Pakistaanse rechtbank in Lahore heeft veertig christelijke mannen vrijgesproken, die vals beschuldigd waren van betrokkenheid bij een lynchpartij na een bomaanslag.

Twee zelfmoordterroristen pleegden op 15 maart 2015 een aanslag op twee kerken in de christelijke wijk Youhanabad in Lahore. Bij de aanslag kwamen ten minste vijftien mensen om en raakten meer dan zeventig mensen gewond. Youhanabad is het dichtstbevolkte christelijke gebied van Pakistan. Uit woede over de dodelijke aanslag stak een boze menigte twee mannen in brand die beschuldigd werden van betrokkenheid bij de aanval.

Het hof voor terrorismebestrijding klaagde in 2016 zeker 42 christenen aan voor medeplichtigheid aan het lynchen. Twee van de verdachten stierven in de gevangenis, naar verluidt door gebrek aan toegang tot medische zorg. De overige veertig werden woensdag door de rechter vrijgesproken, waarna zij naar huis mochten.

Christelijke inwoners van Youhanabad reageerden opgelucht. Volgens hen was het overlijden van de twee christelijke gevangenen reden om de overige veertig vrij te laten. “Hun dood fungeerde als katalysator en versterkt de roep om meer gerechtigheid voor christenen”, aldus een van de wijkbewoners. De christelijke minderheid in Pakistan voelt zich al jaren ernstig bedreigd door extremistische moslims. Ongeveer drie procent van de 235 miljoen Pakistanen is christelijk. Pakistan staat op de Ranglijst Christenvervolging, een jaarlijks overzicht van Open Doors, op de vijfde plaats.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Kerk in Jaranwala 21 augustus 2023

Sfeer in Jaranwala blijft gespannen​​​​​​​

In de Pakistaanse stad Jaranwala blijft de situatie gespannen, nadat vorige week een woedende menigte ruim twintig kerken en tientallen woningen in een christelijke wijk had vernield. De onrust brak uit na beschuldigingen over ontheiliging van de Koran door christenen. De autoriteiten in de provincie Punjab nemen de zaak hoog op, na felle protesten in in binnen- en buitenland. De belangrijkste aanstichters van het geweld zouden zijn opgepakt en de […]

Lees meer
Verwoeste kerk in Pakistan 18 augustus 2023

Pakistaanse christenen smeken om gebed en gerechtigheid 

Christenen in Pakistan vragen dringend om gebed voor hun veiligheid. Een woedende menigte stak woensdag in de stad Jaranwala kerken in brand en verwoestte huizen van christenen. Het volksgericht volgde na geruchten over godslastering: christenen zouden een Koran hebben ontheiligd door die in brand te steken.  Volgens media  en mensenrechtengroeperingen zijn ten minste twintig kerken aangevallen. Honderden extremistische moslims bestormden kerkgebouwen, vernielden het interieur, Bijbels en kruizen en stichtten brand. Ook […]

Lees meer
Mensen lopen door het water 19 september 2022

Pakistan: Verwoestende overstromingen storten land in verdere onzekerheid 

Pakistan ondergaat een natuurramp. Een derde van het land staat onder water. Door een heftig regenseizoen in combinatie met het smelten van de gletsjers, breken de dijken langs de westelijke grens van het land. Het land heeft daarnaast te maken met een kwakkelende economie, een golf van geweld en politieke instabiliteit. Christenen in Pakistan worden vaak verwaarloosd en vervolgd vanwege hun geloof. Onze broeders en zusters, die al een moeilijk […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven