De eilandengroep de Malediven is een van de dichtstbevolkte landen ter wereld. De hechte gemeenschappen houden eventuele ‘afwijkingen’ onder de dorpelingen scherp in de gaten. Wanneer iemand zich tot het christendom bekeert, wordt dit direct gemeld bij de autoriteiten of religieuze leiders. Alle controles maken het erg lastig voor christenen om hun geloof te belijden en elkaar te ontmoeten.

  • Regio: Azië
  • Hoofdreligie: islam
  • Inwoners: 444.000
  • Christelijke bevolking: enkele duizenden
  • Aanjagers van vervolging: islamitische onderdrukking, dictatoriale paranoia en georganiseerde misdaad
  • Meest merkbaar in: kerkelijk leven, publieke ruimte, familieverband en persoonlijke levenssfeer
De situatie voor christenen

De Malediven claimen 100 procent islamitisch te zijn en de overheid houdt dit in stand. Voor elke Malediviër die van de islam af wil stappen, heeft dit grote gevolgen zoals verstoting. Hij verliest in zo’n geval ook altijd zijn burgerschap. Er zijn christenen in het land, maar zij leven uiterst voorzichtig en onopvallend. Het is verboden om christelijke lectuur het land in te brengen. Ook is het onmogelijk een kerkelijk leven te leiden voor christenen. Vele geheime gelovigen worstelen met drugs en andere sociale problemen die op de Malediven spelen.

Wanneer ontdekt wordt dat iemand zich tot het christendom bekeerd heeft, is het gevolg soms dat hij of zij moet scheiden. Ook kan iemand zijn kinderen en erfrecht verliezen en loopt hij het risico om verstoten te worden. Het is deze christenen verboden om het evangelie te verspreiden op de Malediven. Zij mogen ook niet samenkomen met andere christenen. Zo kan het gebeuren dat twee goede vrienden beiden christen zijn, maar dat niet van elkaar weten.

Voorbeelden van vervolging

Om veiligheidsredenen kunnen er geen details gedeeld worden. Enkele globale voorbeelden:
  • Volgens artikel 9(d) van de grondwet mogen niet-moslims geen burger van de Malediven genoemd worden. Als het bekend wordt dat iemand christen is, wordt zijn burgerschap afgepakt en wordt hij bestraft omdat hij tegen de sharia in is gegaan.
  • Veel Maledivische christenen zijn vanwege de enorme druk van de Malediven weggevlucht.
Wat doet Open Doors op de Malediven?

Om veiligheidsredenen is het niet mogelijk om informatie te geven over eventuele activiteiten in dit land. Open Doors roept christenen wereldwijd op te bidden voor vervolgde geloofsgenoten op de Malediven.

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten