Willem van der Deijl
In de voetsporen van vervolgde christenen
Navigeer snel naar: Dag 1 | Dag 2 | Dag 3 | Dag 4 |
Leven met Jezus Christus is te mooi om voor jezelf te houden. Maar als je uitdeelt kun je ook problemen verwachten. De vervolgde kerk weet dit. Vervolgde christenen delen ook uit. Ze brengen licht in een donkere wereld. Ontdek hoe zij dit doen én raak gemotiveerd om mensen te vertellen over de Here God. Dit is het derde leesplan, gebaseerd op het boek ’12 ontdekkingen van de vervolgde kerk’.
Dag 1
Ik aanvaard dat ik in de problemen kom vanwege mijn getuigenis over Jezus
Ze riepen hen terug en bevalen hun de naam van Jezus op geen enkele manier meer te gebruiken en het volk niet meer over Hem te onderrichten
Handelingen 4:18
Vervolgde christenen zitten constant in de problemen. Zoals een predikant in het Midden-Oosten het verwoordde: “Als je de macht de waarheid zegt, reageert deze macht altijd.” Als ons getuigenis geen explosieve reactie uitlokt, moeten we nagaan of het kruit van ons evangelie niet vochtig is. We zouden in de problemen moeten zitten vanwege de Here Jezus! Als dat niet zo is, zou er dan iets mis zijn?
We leven in een wereld van afgoden; iets wat belangrijker voor je wordt dan de Here God, dat is een afgod. Of je het wilt of niet, de wereld is een strijdtoneel. Elke dag worden we aangemoedigd om ons meer op onszelf te richten en minder van Jezus Christus te houden, om de afgod op de eerste plaats te stellen en onze Vader op de tweede.
Vervolgde christenen weten uit ervaring dat het vijandschap oproept als je je identificeert met Jezus Christus. Een dominee uit Engeland weet daar alles van. Hij was verhuisd naar hartje Londen. Hij bekeek zijn buurt en zag jeugdbendes die drugs dealden. Daarop riep hij twintig mannen uit zijn nieuwe gemeente bij elkaar en zei: “We moeten de jeugd opzoeken en positieve rolmodellen zijn, want die hebben ze niet.”
Een paar weken later stond een drugdealer voor de deur van de kerk die zei: “Handen af van mijn kinderen, zij zijn mijn loopjongens. Anders zal het slecht met je aflopen.” De voorganger reageerde: “Het zijn Gods kinderen en ik zal de consequenties onder ogen zien.”
En weer wat later vloog er een steen door de ruit van het kerkgebouw. Een bendelid dat zich had laten dopen, pakte de steen en zei tegen de kerkleden: “Dit is eigenlijk een geweldige kogel, want ze zouden niet op ons schieten als we geen verschil zouden maken.”
Vraag
Zou het verschil maken in jouw woonplaats als jouw kerk of gemeente er niet zou zijn? Wat zouden de inwoners missen?
Dag 2
Ik waardeer mijn kerk want het is mijn familie
Laten we opmerkzaam blijven en elkaar ertoe aansporen lief te hebben en goed te doen
Hebreeën 10:24
Als christenen in het Westen bezitten we vrijheden die we heel gewoon vinden. Kerkgang is daar een voorbeeld van. Maar dat het ook voor ons niet ‘gewoon’ hoeft te zijn, blijkt uit de afgelopen maanden waarin velen van ons alleen maar via een livestream ‘naar de kerk’ konden. Misschien heb je door een tijdelijke afwezigheid van fysieke kerkdiensten de waarde van samen kerk-zijn (her)ontdekt.
De schrijver van de Hebreeënbrief benadrukt het belang van het behoren tot een gemeente. Ook zonder dat je bij een kerk of gemeente hoort, kun je geloven in de Here Jezus. Maar een christen die alleen staat, is kwetsbaar en mist de opbouw door ontmoetingen en het onderwijs.
Ondanks de grote kloof tussen het christendom en de islam, zijn er duizenden moslims die besluiten de Here Jezus te volgen. Die keuze heeft grote gevolgen. Het komt er vaak op neer dat de ‘kafir’ (ongelovige) uit de familie wordt verbannen.
Voor iemand in het Midden-Oosten is verbanning uit de familie vreselijk. Het verlies van je familie geeft veel pijn. De kerk is voor hen dan ook een nieuwe familie. Dat is een belangrijke les voor ons in het individualistische Westen, waar christenen steeds meer als minderheid leven in een niet-gelovige wereld.
In Noord-Korea ervaren christenen diepe verbondenheid met hun geestelijke broers en zussen. Een veldwerker vertelt: “Ze kunnen niet even naar de kerk gaan om te zingen en te luisteren naar een preek. Het is overduidelijk dat christen-zijn in Noord-Korea een eenzaam gebeuren is.” En op zondag samenkomen is vrijwel uitgesloten. “Meestal bestaan samenkomsten uit slechts twee personen op een bankje in het park. Soms is het te gevaarlijk om zelfs maar tegen elkaar te spreken.”
Vraag
Waarom hoor jij bij een kerk?
Dag 3
Ik wil het woord van God koesteren in mijn hart
Maar Jezus gaf hem ten antwoord: “Er staat geschreven: ‘De mens leeft niet van brood alleen, maar van ieder woord dat klinkt uit de mond van God
Mattheüs 4:4
De woorden van de Here God zijn van levensbelang voor een christen, zelfs belangrijker dan eten en drinken. Ze laten ons zien hoe God over de wereld, de kerk en de mens denkt. De duivel probeerde de Here Jezus te verleiden om te eten, terwijl Hij aan het vasten was. Jezus antwoordde hem met een Bijbelwoord geciteerd uit Deuteronomium 8:3: “De mens leeft niet van brood alleen…”.
Dominee Ron van der Spoel gaf een keer preeklessen in Pakistan. “Aan het einde van het seminar moesten alle deelnemers preken. Van sommige van hen ben ik nog steeds diep onder de indruk, vooral van de preek die ze hielden. Een vrouw kwam tijdens het seminar met een kladblok in haar handen naar voren om te preken. Ze zei: ‘Ik sta voor u met vrezen en beven want ik ben analfabeet. Ik heb mijn leven lang de verhalen uit de Bijbel gehoord en die heb ik allemaal onthouden. Ook deze week heb ik alle lessen van het seminar onthouden.’ Vervolgens preekte ze met heel haar hart en alles wat ze in zich had. We waren allemaal diep onder de indruk en geheel tegen de gewoonteregels in kreeg de vrouw applaus van alle aanwezigen, inclusief de mannen.”
Verhaal
De islamitische wereld van Ruth veranderde toen ze bij toeval een Bijbel vond. “Ik was 15 en las vlug wat bladzijden en de boodschap raakte me direct. In het geheim begon ik op mijn kamer vaker in de Bijbel te lezen. Mijn familie kreeg door dat ik teveel interesse had voor het christendom. Mijn hele familie was tegen mij, vooral mijn moeder. ‘Je bent moslim’, zei ze. ‘Waarom gooi je je leven weg?’ Ik heb veel geleden, vervolgt ze, toch bleef ik heimelijk in de Bijbel lezen. De Here Jezus trok me steeds dichter naar Zich toe.”
Vraag
Lukt het je om dagelijks uit de Bijbel te lezen? Als je iets leest wat je aanspreekt, wat doe je daar dan mee?
Dag 4
Ik wil leren vergeving te geven en te ontvangen
Verdraag elkaar en vergeef elkaar als iemand een ander iets te verwijten heeft; zoals de Heer u vergeven heeft, moet u elkaar vergeven
Kolossenzen 3:13
Vergeven is moeilijk; je moet toch niet over je heen laten lopen? Vergeven is vooral moeilijk als er heel veel is gebeurd en je beschadigd bent door wat jou is aangedaan. Toch ontstaat er nog meer pijn en schade als we niet vergeven.
Je kunt iemand vergeven, zelfs als iemand er niet om vraagt. De Here Jezus bad aan het kruis: “Vader, vergeef het hun, want ze weten niet wat ze doen.” De soldaten hadden niet om vergeving gevraagd, laat staan dat ze berouw toonden, maar Jezus wist dat ze vergeving nodig hadden.
Vergeving is een persoonlijke actie die het slachtoffer vrijmaakt van degene die hem of haar beschadigd heeft.
Wat is vergeving niet?
- Vergeven is niet vergeten.
- Vergeving is geen verzoening.
- Vergeving zegt niet dat een misdaad onbelangrijk is.
Waarom vergeven?
- Vergeef want God is zo genadig geweest om jou te vergeven (zie Kolossenzen 3:13).
- Vergeef, want jouw toekomstige vergeving hangt ervan af (zie Mattheüs 6:14-15).
- Vergeef, want het geeft genezing en herstel in je leven.
Vergeven is soms zo moeilijk. Drie Indonesische tienermeisjes werden op brute wijze vermoord. Drie mannen stonden terecht voor de onthoofding van deze meisjes. De betreffende families moesten een getuigenverklaring afleggen. Voorafgaand gaven zij de moordenaars een hand, als een teken van vergeving. “Velen hebben daar bewondering voor, maar ik heb ook sms’jes gehad dat ik dat nooit had moeten doen”, zei een van de vaders.
Het verzoek om vergeving kwam van verdachte Hasanuddin. “Het was erg moeilijk om aan dat verzoek te voldoen”, zei een van de familieleden. “Maar we wilden ons houden aan Jezus’ leer en zijn daardoor in staat om te vergeven. We hopen dat onze stap ook de vrede herstelt in onze woonplaats.”
Vraag
Is vergeving schenken voor jou een kort of soms een lang proces? Waar hangt dat vanaf?