Christen in Jemen

Jemen dringt in 2023 de top-3 binnen van de Ranglijst Christenvervolging. Het land staat al jaren in de top-10, maar in 2022 werden meer geweldsincidenten tegen christenen gemeld.

Ook werden christenen beschuldigd van godslastering en zijn ze om die reden gearresteerd of gevangengezet. Dat gebeurt in de meeste gevallen niet omdat ze iets verkeerd hebben gedaan, maar simpelweg omdat ze christen zijn. Dat wordt in Jemen gezien als een schande. De bevolking is voor 99 procent islamitisch.

Waarom worden christenen in Jemen vervolgd?

De grondwet van Jemen schrijft voor dat de islam de staatsgodsdienst is. Alle wetgeving is dan ook gebaseerd op de sharia. Evangelisatie is uit den boze en het is moslims verboden om zich te bekeren. De islam is diepgeworteld in de stammen waarin de bevolking leeft. Daarbij zoeken militante moslimorganisaties, zoals al-Qaeda en IS, naar manieren om de zuiverste vorm van de islam in te voeren in Jemen. Dat biedt christenen geen enkele ruimte. Als een moslimbekeerling wordt ontdekt, wordt hij gedwongen zich te melden bij de autoriteiten. Hij kan zelfs de doodsstraf krijgen. Dit is geen straf die de wet voorschrijft, maar eentje die in het leven is geroepen door radicale moslims. De regering knijpt in een oogje toe in sancties tegen christenen die worden ontdekt. Hierdoor zijn christenen in principe vogelvrij. 

Video: in je eentje christen

Hoeveel christenen zijn er in Jemen?

Open Doors schat het aantal christenen op een paar duizend op een totaal aantal inwoners van zo’n 31 miljoen. Voor de burgeroorlog in 2015 uitbrak waren er naar schatting veel meer christenen, zo’n 40.000. Dat waren hoofdzakelijk buitenlandse christenen die in Jemen werkten voor hulporganisaties. Zij konden samenkomen in geregistreerde kerken in bijvoorbeeld de havenstad Aden en de hoofdstad Sanaa. De meeste buitenlandse werkers moesten noodgedwongen Jemen verlaten toen het door de burgeroorlog te onveilig werd. Kerken waarin ze samenkwamen, zijn na hun vertrek geplunderd. De meeste christenen die nu nog in Jemen zijn, hebben een moslimachtergrond. Zij lopen door hun keuze om Christus te volgen dus groot gevaar. 

Wat doet Open Doors?

Open Doors steunt kwetsbare christenen in Jemen. In samenwerking met lokale partners voeren we bijvoorbeeld de volgende projecten uit:  

  • verstrekken van noodhulp 
  • onderdak bieden 
  • training geven aan gelovigen, voorgangers en hun gezinnen om in eigen levensonderhoud te voorzien 

“Gebed slaat een brug. Een brug van de Heilige Geest, die door de kerk heen werkt.”

Nadia (woont op het Arabisch Schiereiland, waar Jemen op ligt)

Kaart van Jemen

Mate van vervolging

Extreem
Geweld 35%
Persoonlijk leven 100%
Familieverband 100%
Gemeenschapsleven 99%
Publieke ruimte 100%
Kerkelijk leven 100%

Soorten vervolging

  • islamitische onderdrukking 
  • tribale vijandigheid 
  • overheidswantrouwen 

Over Jemen

Regio
Midden-Oosten

Hoofdreligie
Islam

Christelijke bevolking
Enkele duizenden

Regering
Overgangsregering

Leider
Rashad Muhammad al-Alimi 

Voor kinderen

Geheime Vrienden Kinderranglijst 2023

De vervolgde kerk dicht bij brengen voor kinderen? In het speciale Geheime Vrienden-pakket reizen kinderen langs alle landen op de Ranglijst Christenvervolging, waaronder Jemen. Ze leren het belangrijkste wat ze kunnen doen voor vervolgde christenen: bidden.  

Bid voor Jemen

Met jouw gebed sta je naast vervolgde christenen in Jemen.   

  • Bid om moed voor christenen om Jezus Christus trouw te blijven, ondanks het gevaar dat ze lopen.  
  • Bid voor ex-moslims die zich bekeren tot het christendom. Bid dat zij manieren vinden om opgebouwd te worden in hun geloof. Bid ook voor het werk dat Open Doors doet in deze regio, om christenen in Jemen te bereiken.  
  • Vraag God om een ommekeer te brengen in de levens van strijders van al-Qaeda en andere terreurorganisaties. Ze zaaien angst en haat onder de Jemenitische bevolking. Bid dat God de harten van deze strijders verandert. 

Nieuws uit Jemen

Vrouwen uit Jemen 29 april 2022

In Jemen gloort hoop, maar christenen blijven kwetsbaar

Voor de bevolking van Jemen gloort na zeven jaar oorlog een sprankje hoop op vrede. De tijdelijke wapenstilstand die deze maand werd gesloten, biedt perspectief. Voor de Jemenitische christenen blijft het leven echter zwaar.  De twee belangrijkste strijdende partijen – de Houthi-rebellen (gesteund door Iran) en de regering die steun krijgt van de Saudische coalitie – besloten op 1 april tot een twee maanden durend bestand. Dankzij deze wapenstilstand heeft […]

Lees meer
Jemen meisje 13 juli 2020

Kindhuwelijken in Jemen stijgen fors als gevolg van de oorlog

Nezar heeft zijn moederland Jemen verlaten, en woont in Europa. Hij nam niet alleen afscheid van zijn land, maar ook van de Islam. Hij noemt zichzelf nu een volgeling van Jezus. Hij maakt zich grote zorgen over de schrijnende armoede in Jemen en probeert de helpende hand toe te steken aan landgenoten in nood. Hij signaleert een enorme stijging van het aantal kindhuwelijken sinds het uitbreken van de oorlog in […]

Lees meer

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Scroll naar boven