18

Myanmar (Birma)

Myanmarees zijn betekent boeddhist zijn. Christenen ervaren daarom druk van twee kanten: vanuit de samenleving en van de overheid. Beide partijen proberen tot elke prijs te voorkomen dat iemand zich tot het christendom bekeert. Boeddhistische monniken zetten gemeenschappen aan tot vervolging van christenen. Daarnaast worden christenen scherp in de gaten gehouden door het leger.

  • Regio: Azië
  • Hoofdreligie: boeddhisme
  • Inwoners: 53.856.000
  • Christelijke bevolking: 4.342.000
  • Aanjagers van vervolging: religieus nationalisme en dictatoriale paranoia
  • Meest merkbaar in: gemeenschapsleven, publieke ruimte en kerkelijk leven
De situatie voor christenen

Myanmarees zijn betekent boeddhist zijn. Christenen ervaren daarom druk van twee kanten: vanuit de samenleving en van de overheid. Boeddhistische monniken zetten gemeenschappen aan tot vervolging van christenen. Daarnaast onderneemt het leger actie tegen het christendom. Het leger heeft de leiding in Myanmar en ziet er streng op toe dat niemand afdwaalt van de nationale godsdienst.

Mensen van wie bekend is dat ze christen zijn, worden in de gaten gehouden, verstoten of krijgen huisarrest. Het organiseren van een doop, christelijke bruiloft of begrafenis gebeurt vaak in het geheim. Wanneer de bekering van een vrouw aan het licht komt, wordt ze bedreigd of gedwongen tot scheiding. In veel gemeenschappen volgen op een bekering net zoveel vernederingen en mishandeling tot de christen vertrekt.

Kinderen worden buitengesloten op school of mogen zelfs helemaal geen lessen volgen.
Wanneer christenen een kerk willen bouwen, moeten ze op acht niveaus toestemming krijgen. Omdat dit een erg omslachtig proces is, wordt er bijna nooit een kerk gebouwd. Andere kerken worden in de gaten gehouden en kerkleiders zijn vaak het slachtoffer van aanvallen van radicale boeddhisten.

Voorbeelden van vervolging
  • Toen een klas zich voorbereidde op een examen kreeg iedereen een lijst met vragen ter voorbereiding. De docent weigerde echter om deze lijst aan een christelijk meisje te geven.
  • Op 31 januari 2018 verdwenen twee christenen. Ze waren voor het laatst gezien bij het leger. Twee maanden later werden hun lijken gevonden.
  • Omdat ze een gebombardeerde kerk aan een journalist lieten zien, werden twee baptisten in januari 2017 gearresteerd. Door presidentiële amnestie werden ze in april 2018 vrijgelaten.
Wat doet Open Doors in Myanmar?

In samenwerking met lokale partners versterkt Open Doors de vervolgde kerk met discipelschapstrainingen en leiderschapstrainingen. Ook voorziet Open Doors in benodigde christelijke lectuur en praktische hulp.

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten