Veel­gestelde vragen

Je bent van harte welkom op de plek waar het werk van Open Doors begon en de vervolgde kerk een gezicht krijgt. Op deze pagina vind je alle antwoorden op veelgestelde vragen over een bezoek aan het Open Doors Bezoekerscentrum.

Veelgestelde vragen over ons bezoekers­centrum

Wat is het Open Doors Bezoekerscentrum?

In het Open Doors Bezoekerscentrum krijg je een kijkje in de bijzondere geschiedenis van Open Doors. Je stapt binnen op de plek waar ooit een doodgewone aardappelfabriek tot garage werd omgedoopt. Daarin werden in het diepste geheim auto’s, campers en caravans tot smokkelvoertuigen verbouwd, zodat er honderden Bijbels en apparatuur en materialen om papier mee te bedrukken in konden worden verstopt. Christenen in Oost-Europa waren daar erg blij mee, want de Bijbel was in de tijd van het IJzeren Gordijn in veel landen een verboden boek.

Alleen als je met een van die smokkelvoertuigen op reis ging, mocht je het pand binnenkomen voor instructies, voor ieder ander was het verboden terrein. Jarenlang hield Open Doors haar werkplek geheim, maar nu mag jij er binnenkomen om verhalen uit verleden en heden te horen én te ervaren.

Wat zijn de openingstijden van het Open Doors Bezoekerscentrum?

Het Open Doors Bezoekerscentrum is elke woensdag, donderdag en vrijdag geopend tussen 10.00 en 16.00 uur. Ook op de laatste zaterdag van de maand ben je welkom.
Let op: je kunt alleen komen als je hebt gereserveerd! Je boekt een gratis ticket voor een tijdsblok waarop een rondleiding start.

Voor groepen (kerkenraden, diaconieën, catechisatiegroepen of groepen vrouwen of studenten) groter dan tien personen gelden andere openingstijden. Op afspraak kun je met een groep ook op andere momenten een rondleiding krijgen in het Open Doors Bezoekerscentrum.

Vul het aanvraagformulier groepsbezoek in om je wensen door te geven als je met een groep van meer dan 10 personen wilt langskomen. Na het versturen van het formulier nemen we zo snel mogelijk contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Kan ik met een groep van mijn kerk naar het Open Doors Bezoekerscentrum komen? Of dit als uitje plannen met mijn familie?

Ja, dat kan! In het Open Doors Bezoekerscentrum verwelkomen we graag groepen. Kom je met een kleine groep (tot tien personen), dan kun je prima aansluiten bij een reguliere rondleiding. Dan start je tegelijk in een groep van maximaal twintig andere bezoekers.

Wil je een speciaal programma voor jouw groep en bijvoorbeeld op een avond langskomen? Dat kan ook. Groepen (kerkenraden, diaconieën, catechisatiegroepen of groepen vrouwen, mannen of studenten) kunnen op afspraak buiten de reguliere openingstijden een bezoek brengen aan het Open Doors Bezoekerscentrum.

Vul het aanvraagformulier groepsbezoek in om je wensen door te geven als je met een groep van meer dan 10 personen wilt langskomen. Na het versturen van het formulier nemen we zo snel mogelijk contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Hoe ziet een bezoek aan het Open Doors Bezoekerscentrum eruit?

Je boekt een toegangsticket voor een dag naar keuze en een specifiek tijdsblok. Op die dag word je verwelkomd door een van onze vrijwilligers, die met je meegaat op jouw reis door de vervolgde kerk en de geschiedenis van Open Doors. Je kunt al je vragen aan de rondleider stellen. Ook neemt de rondleider je mee in persoonlijke verhalen van zijn eigen ontmoetingen met vervolgde christenen. De meeste vrijwilligers reisden vele malen naar landen waar christenvervolging aan de orde van de dag is en weten uit eigen ervaring hoe het is om bijvoorbeeld Bijbels te smokkelen of in het diepste geheim een kerkdienst te bezoeken.

Bij de start van jouw tijdsblok krijg je eerst een korte introductie van jouw rondleider. Daarna krijg je een film te zien die je meeneemt in de geschiedenis en het werk van Open Doors. Vervolgens kun je op je gemak rondkijken in het Open Doors Bezoekerscentrum.

Wist jij bijvoorbeeld dat er vroeger pocketbijbeltjes werden gesmokkeld in een dikke winterjas? Hij hangt aan de kapstok in het Bezoekerscentrum! Of neem even de tijd om in de gevangeniscel te gaan zitten om het persoonlijke verhaal van een vervolgde christen te horen die om zijn geloof vastzit. En kun je je voorstellen dat christenen zo graag meer wilden leren over de Bijbel en het christelijk geloof, dat er onder de grond een drukpers werd neergezet om zelf Bijbelstudiematerialen te kunnen drukken? In het Bezoekerscentrum zie je hoe dat eruitzag!

Het bezoek wordt afgesloten in de gebedskamer. De gebedskamer is een ruimte waarin je ook even kunt zitten om te reflecteren op wat je allemaal gezien en gehoord hebt.

Wil je een kopje koffie of thee drinken voordat jouw rondleiding start? Zorg dan dat je minimaal 15 minuten voor de start van je tijdsblok aanwezig bent.

Voor welke leeftijd is het Open Doors Bezoekerscentrum?

Het Open Doors Bezoekerscentrum is geschikt voor (bijna) alle leeftijden. Natuurlijk kun je er een uitje voor je hele gezin van maken of met een schoolklas naar het Open Doors Bezoekerscentrum komen, maar houd er rekening mee dat er pas een programma is voor kinderen vanaf 8 jaar. Vanaf die leeftijd kunnen kinderen de speciale Smokkeltocht doen. Zij krijgen dan hun eigen smokkelkoffer en doen een speurtocht met verschillende opdrachten. Met spannende opdrachten worden zij op hun eigen niveau door het Bezoekerscentrum geleid.

De Smokkeltocht is voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Vanaf 13 jaar kunnen kinderen het Bezoekerscentrum in met de algemene rondleiding.

De introductiefilm die je aan het begin van je rondleiding te zien krijgt, is volgens het advies van Kijkwijzer geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Houd hier rekening mee als je met jongere kinderen naar het Open Doors Bezoekerscentrum komt. Er is geen oppas of crèche beschikbaar voor kinderen onder de 8 jaar.

Wat kost een ticket voor het Open Doors Bezoekerscentrum?

Je bezoek aan het Open Doors Bezoekerscentrum is gratis. Bij het boeken van een ticket kun je ervoor kiezen om eenmalig een gift over te maken. Die gebruiken we om de kosten te dekken voor koffie en thee en voor het onderhoud van de collectie van het Open Doors Bezoekerscentrum. In de boekwinkel van het bezoekerscentrum hebben we een kist staan waar je een gift kan geven.

Hoeveel tijd moet ik rekenen voor een bezoek?

Na de start van jouw tijdsblok stelt jouw rondleider zich voor, zodat je weet bij wie je met je vragen terechtkunt. Daarna krijg je een korte introductiefilm te zien, waarna je op je eigen tempo kunt rondlopen in het Open Doors Bezoekerscentrum. Het totale bezoek duurt ongeveer anderhalf tot twee uur.

Wil je voorafgaand aan je bezoek een kopje koffie of thee? Zorg er dan voor dat je vijftien minuten voor de start van je tijdsblok aanwezig bent, zodat je even rustig de tijd hebt.

Is het Open Doors Bezoekerscentrum toegankelijk voor mindervaliden?

Ja, alle ruimten zijn goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Een rolstoel moet zelf meegenomen worden. Dieren zijn niet toegestaan, behalve wanneer het een blindengeleidehond of een geregistreerde hulphond betreft.

Waar zit het Open Doors Bezoekerscentrum?

Vroeger zouden we je dat niet hebben verteld, omdat de locatie waar het ombouwen van auto’s, caravans en campers tot smokkelvoertuigen in het diepste geheim gebeurde. Nu heten we je graag welkom:

Open Doors Bezoekerscentrum
Harderwijkerweg 136
3852 AH Ermelo
Google Maps routelink

Vanuit Utrecht/Amersfoort
Neem afrit 11 (Harderwijk- Zuid) en aan het einde van de afrit ga je naar rechtdoor. Blijf nu ruim 1 km parallel aan de snelweg rijden. Ga vervolgens bij de komende 5 rotondes rechtdoor. Je rijdt nu door een korte tunnel onder het treinspoor door. Volgende rotonde weer rechtdoor. Daarna bij de rotonde rechtsaf. Blijf vervolgens weer een stuk rechtdoor rijden. De volgende rotonde gaat je ook rechtdoor. Je passeert nu het bezoekerscentrum, maar het is niet toegestaan om hier al de weg af te draaien. Bij de rotonde neem je de vierde afslag. Je rijdt een stukje terug en draait bij nummer 136 het terrein op.

Vanuit Zwolle
Neem afrit 13 (Harderwijk) en aan het einde van de afrit ga je naar links. Blijf op de rechter rijbaan. Bij het volgende stoplicht blijf je nog steeds op de rechter rijbaan en ga je rechtdoor. Nu moet je één rijbaan naar rechts opschuiven om bij het volgende stoplicht weer rechtdoor te gaan (Ceintuurbaan rechtdoor volgen). Je rijdt nu ongeveer 1 km rechtdoor en gaat bij de grote rotonde linksaf. De volgende rotonde gaat je rechtdoor. Je passeert nu het bezoekerscentrum, maar het is niet toegestaan om hier al de weg af te draaien. Bij de rotonde neem je de vierde afslag. Je rijdt een stukje terug en draait bij nummer 136 het terrein op.

Met het openbaar vervoer
Het Open Doors Bezoekerscentrum ligt op zo’n 20 minuten lopen van treinstation Ermelo. Er gaat geen bus van station Ermelo naar het bezoekerscentrum. Je kunt er wel voor kiezen om op station Ermelo een ov-fiets te huren. Je kunt ook uitstappen op station Harderwijk. Vanaf station Harderwijk gaat twee keer per uur bus 205 richting Barneveld. Uitstappen bij halte ‘Fazantlaan’. Vanaf daar is het nog ongeveer zeven minuten lopen. Ook op station Harderwijk kun je een ov-fiets huren.

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem contact met ons op via 0341-465 000.

Kever van Anne van der Bijl in het Open Doors Bezoekerscentrum

Route bezoekerscentrum

Je bent van harte welkom in het bezoekerscentrum. Op deze pagina vind je alle praktische informatie over je bezoek. Hoe ziet een bezoek eruit? Het Open Doors Bezoekerscentrum biedt ruimte aan bijzondere verhalen en unieke beelden uit de geschiedenis van Open Doors en de vervolgde kerk. Wil je eerst een kopje koffie/thee drinken? Dan willen we je vragen om minimaal 15 minuten voor aanvang aanwezig te zijn. Het eerste onderdeel […]

Lees meer
Smokkelbos Open Doors

Kom naar het Smokkelbos

Welkom in het Open Doors Smokkelbos! Op zoek naar een bijzonder uitje met je (klein)kinderen, leerlingen, tieners of de jeugdclub uit je kerk? Kom naar het Smokkelbos van Open Doors in Ermelo. Samen met Ben de Bijbelsmokkelaar gaan kinderen en jongeren op een uitdagende en interactieve manier het bos in om de geheime code te kraken.   Ga mee op Smokkeltocht en ontdek wat een insectenhotel, een kippenhok en een bijl […]

Lees meer
Open Doors Bezoekerscentrum bezoekers

Vacatures bezoekerscentrum

Het Open Doors Bezoekerscentrum kan alleen bestaan dankzij de fantastische inzet van tientallen vrijwilligers. Je bent als vrijwilliger het eerste aanspreekpunt voor alle bezoekers én je zorgt dat het bezoek prettig verloopt. Lijkt het je mooi om op deze manier mee te werken aan de missie van Open Doors en ben je minstens drie keer per maand beschikbaar? Bekijk dan eens onderstaande vacatures. Wil je toch heel graag komen helpen, […]

Vrijwilliger worden?
Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven