De nadrukkelijke aanwezigheid van drugskartels, drugsdealers en criminele groeperingen vormt een grote bedreiging voor christenen in Colombia. Van inheemse gemeenschappen tot in de politiek is christenvervolging zichtbaar. Christenen worden bedreigd, gevangengenomen of vermoord omdat zij zich niet aan de (ongeschreven) regels van de georganiseerde misdaad willen houden.

  • Regio: Latijns-Amerika
  • Hoofdreligie: christendom
  • Inwoners: 49.465.000
  • Christelijke bevolking: 46.955.000
  • Aanjagers van vervolging: etnische vijandigheid, georganiseerde misdaad en seculiere intolerantie
  • Meest merkbaar in: gemeenschapsleven, publieke ruimte en kerkelijk leven
De situatie voor christenen

Het grootste gedeelte van de Colombiaanse bevolking is rooms-katholiek. Desondanks neemt de intolerantie tegenover christelijke groepen toe. Het land kent veel drugskartels, drugsdealers en criminele groeperingen die het op christenen gemunt hebben omdat zij zich openlijk uitspreken tegen hun illegale werk. Het kerkelijk leven wordt dagelijks verstoord door georganiseerde misdaad. Zij bedreigen of vermoorden pastors en beroven kerken.

Tot in de politiek toe is christenvervolging zichtbaar. Christenen worden belachelijk gemaakt als ze mee discussiëren over zaken als het huwelijk en ongeboren leven. Diverse christelijke politici traden af na het ontvangen van kritiek en (doods)bedreigingen.

Bij inheemse gemeenschappen wordt bekering naar het christendom bestraft met het verbannen, martelen, gevangennemen, mishandelen of bestelen van christenen. Dit maakt dat christenen zich vaak erg onveilig voelen en dat lokale kerken gevaar lopen.

Voorbeelden van vervolging
  • In mei 2018 viel een ‘groep atheïsten’ een rooms-katholieke kerk aan. Ze bedreigden de priester en gooiden met stenen de ramen in . Hiermee werd het interieur van de kerk beschadigd. De groep staat bekend om aanvallen op kerken.
  • In juli 2018 werd een 50-jarige priester vermoord aangetroffen in zijn huis. Hij verrichte veel sociaal werk in zijn omgeving.
Wat doet Open Doors in Colombia?

In verschillende kinderhuizen vangt Open Doors kinderen op uit bedreigde gezinnen en kinderen die risico lopen op ontvoering. Verder helpt Open Doors met bijbels materiaal, trainingen, opleidingen en christelijke scholen onder de inheemse bevolking. Ook geeft Open Doors directe hulp aan slachtoffers van vervolging.

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten