Door heel China wordt hard opgetreden tegen christenen. President Xi heeft een communistische visie en ziet christenen als grootste groep tegenstanders. Huiskerken, maar ook staatskerken worden regelmatig binnengevallen. Het land is mede hierdoor zestien plaatsen gestegen.

  • Regio: Azië
  • Hoofdreligie: atheïsme
  • Inwoners: 1.415.046.000
  • Christelijke bevolking: 97.200.000
  • Aanjagers van vervolging: (post-)communistische onderdrukking, islamitische onderdrukking, religieus nationalisme en dictatoriale paranoia
  • Meest merkbaar in: kerkelijk leven, publieke ruimte, familieverband en gemeenschapsleven
De situatie voor christenen

Een nieuwe godsdienstwet die in februari 2018 van kracht werd, heeft de situatie in China erg verslechtert. Christenen merken goed dat religieuze zaken zijn ondergebracht bij de communistische partij en niet meer een aparte instantie binnen de overheid. Hun vrijheid wordt erg beperkt. Zo kunnen ze online geen Bijbel meer kopen. Ook mogen leerkrachten en medische staf zich niet met godsdienst bezighouden. Op ouderen wordt druk uitgeoefend door hen sociale voordelen te ontzeggen als ze de Here God trouw blijven. De jeugd wordt weggehouden van de kerk. Kerkdiensten worden gemonitord door de staatstelevisie en spionnen.

Christenen met een islamitische of boeddhistische achtergrond hebben het extra zwaar. Familieleden doen er alles aan om hen terug te doen keren. De bekeerlingen worden vaak bedreigd en mishandeld. Ook worden ze aangegeven bij de autoriteiten. Soms wordt een scheiding geforceerd en soms worden kinderen bij christelijke ouders weggehaald. Wanneer blijkt dat alle pogingen om hen terug te doen keren op niets uitlopen, worden christenen verstoten uit de gemeenschap.

Voorbeelden van vervolging
  • Verschillende kerken werden het afgelopen jaar verwoest. De politie viel ook huizen binnen van de christenen die naar deze kerken gingen.
  • Jongeren onder de achttien jaar mogen geen kerkdienst bezoeken.
  • Schoolkinderen moesten van hun docenten op een formulier invullen dat ze geen godsdienst hebben. Toen sommige van hen invulden dat ze christen waren, kregen die een nieuw papier waarop ze ‘geen godsdienst’ moesten invullen.
Wat doet Open Doors in China?

Open Doors roept de Chinese kerk op om de vervolgde christenen te helpen, met name die met een islamitische of Tibetaanse achtergrond. De nadruk ligt op Bijbel- en discipelschapstraining voor bekeerlingen, het liefst door lokale leiders. Ook verspreidt Open Doors studiemateriaal voor vervolgde christenen.

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten