Christenen zijn een kwetsbare groep in alle onrust in Libië. Het land ligt in puin sinds de Arabische Lente en worstelt om alle wanorde te boven te komen. Christenen staan bekend als verraders van de islamitische cultuur en zijn doelwit van extremistische groeperingen zoals IS.  • Regio: Afrika
  • Hoofdreligie: islam
  • Inwoners: 6.471.000
  • Christelijke bevolking: 37.900
  • Aanjagers van vervolging: islamitische onderdrukking, etnische vijandigheid en georganiseerde misdaad
  • Meest merkbaar in: kerkelijk- en gemeenschapsleven, persoonlijke levenssfeer

De situatie voor christenen

Sinds de opkomst van de Arabische Lente in 2011 heerst er chaos in Libië. Vooral christenen vormen een kwetsbare doelgroep in deze onrust. De meeste christenen zijn vluchtelingen uit landen rond de Sahara. Voor Libische moslimbekeerlingen is geen begrip in het land. Bekering tot het christendom wordt beschouwd als verraad. Verraad van de islam, maar ook van de familie en de stam. Daarom ervaren moslimbekeerlingen druk om terug te keren naar de islam. Vanuit de regering zijn er geen regels die hen daartegen beschermen.

Naar Libië gevluchte christenen zijn vaak doelwit van extremistische groeperingen zoals IS. Ze worden op onmenselijke wijze behandeld, bedreigd, ontvoerd of op brute wijze vermoord. Buitenlandse christene mogen een eigen kerk te hebben, maar dat is niet zonder gevaar en het is moslimbekeerlingen streng verboden daar naartoe te gaan. Geloven gebeurt daarom vaak in het diepste geheim, waarbij een christen niemand in vertrouwen durft te nemen uit angst voor ontdekking en (automatisch daarop volgend) zware vervolging.

Voorbeelden van vervolging

  • Er zijn meerdere meldingen gedaan dat christelijke migranten die opgesloten zitten, mishandeld en verkracht werden. Ook al beperkt deze slechte behandeling zich niet tot christenen, zij worden wel vaker achtergesteld en gediscrimineerd.
  • Libië haalde in 2017 de voorpagina’s van de kranten toen CNN een video liet zien waarop gevluchte Afrikanen verkocht werden.

Wat doet Open Doors in Libië?

Open Doors helpt lokale kerken in Noord-Afrika met trainingen, christelijke boeken en met vragen om gebed voor gelovigen in moeilijke situaties. Ook worden sociaaleconomische projecten opgezet.

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten