1

Noord-Korea

In Noord-Korea mogen alleen de leiders vereerd worden. Christenen moeten hun geloof dan ook in het diepste geheim belijden. Zij durven niemand te vertrouwen, want door voortdurende indoctrinatie zijn zelfs kinderen in staat om hun ouders aan te geven. • Regio: Azië
 • Hoofdreligie: atheïsme
 • Inwoners: 25.611.000
 • Christelijke bevolking: 300.000
 • Aanjagers van vervolging: communistische onderdrukking en dictatoriale paranoia
 • Meest merkbaar in: alle aspecten van het leven

De situatie in Noord-Korea

Als ontdekt wordt dat iemand christen is, wordt niet alleen hij, maar ook zijn hele familie zwaar gestraft. Als de christen niet ter plekke wordt doodgeschoten, wordt hij gearresteerd, naar een heropvoedingskamp of gevangenis gestuurd en gemarteld. Op dit moment houdt het regime ten minste 50.000 christenen in kampen gevangen.

Religie betekent in Noord-Korea het vereren van de leiders van het land. Kim Jong-un laat echter wel een andere leiderschapsstijl zien dan zijn vader. Hij probeert op zijn opa te lijken door ogenschijnlijk communicatief en welwillend te zijn. Helaas verandert dit niets aan de ideologie of leiderschap in Noord-Korea.

Het christendom wordt beschouwd als een gevaarlijke godsdienst waartegen gevochten moet worden. Daardoor is er geen ruimte voor christenen, zij leven in het diepste geheim. Hoeveel christenen er precies zijn is daardoor niet bekend, wel blijkt uit alle (geschatte) statistieken dat hun aantal groeit.

De situatie voor christenen

Het bezitten van een Bijbel is strafbaar. Bijeenkomen is uiterst gevaarlijk. Praten over het geloof is vrijwel onmogelijk. Door de voortdurende indoctrinatie zijn familie, vrienden, buren en zelfs kinderen alert en bereid om elke verdachte situatie aan te geven bij de politie. Als ontdekt wordt dat iemand christen is, wordt niet alleen hij, maar ook zijn hele familie zwaar gestraft. Als de christen niet ter plekke wordt doodgeschoten, wordt hij gearresteerd, naar een heropvoedingskamp of gevangenis gestuurd en gemarteld.

Voorbeelden van vervolging

 • De arrestaties van pastor Dong-cheol Kim (2015), twee Koreaans-Amerikaanse christelijke docenten (april 2017) en Tony Kim en Hak-song Kim (mei 2017). Zij werden allemaal beschuldigd van spionage, maar later vrijgelaten.
 • John Choi (schuilnaam) vluchtte uit Noord-Korea. Hij vertelt: “Het leven in Noord-Korea is zwaar. Er is vaak tekort aan eten, de stroom wordt afgesloten of er zijn tyfoons, overstromingen of andere natuurrampen. Ook is daar propaganda, schending van mensenrechten en het gebrek aan vrijheid.”
 • Een Noord-Koreaanse gelovige deelt: “Er is een geestelijke strijd gaande in ons land, de vijand kan altijd aanvallen. Dankzij deze geestelijke oorlog wordt ons geloof getest en bewezen. We volgen in de voetstappen van onze voorvaders die God trouw waren tot in de dood.”

Wat doet Open Doors in Noord-Korea?

Open Doors helpt christenen in Noord-Korea overleven door:

 • het verstrekken van voedsel, medicijnen, kleding en andere hulpgoederen
 • het bieden van opvang aan Noord-Koreaanse vluchtelingen
 • meer dan 30.000 van hen via radioprogramma’s te bereiken waarin ze worden aangemoedigd om vol te houden
 • hen toe te rusten met Bijbels, christelijke boeken en materialen voor jongeren en ouders.

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten